Issues with Tidal

Hello all,

I am having issues playing master songs on Tidal. It plays beautifully for 15 minutes or so, and then, all of a sudden, the sound gets crackling with intermitent noises. It gets worse if I turn SonEQ on.

I am running Audirvana, version 3.5.44 on win10 64 bit, i7, 20gb RAM, DAC is a MAudio Fast Track Ultra 8R which runs smoothly on other softwares.

Debug info

Audirvana 3.5.44

SIGNAL PROCESSING:

Polarity Inversion:
	Globally: OFF
	Per track: ON
Effects plugins ACTIVE in realtime mode
	VST3 plugin #0: C:\Program Files\Common Files\VST3\SonEQFree.vst3
		ClassID: F2AEE70D00DE4F4E536F6E69536F4551
	VST3 plugin #1: None
	VST3 plugin #2: None
	VST3 plugin #3: None

UPSAMPLING:
SoX with device max frequency upsampling
SoX filter parameters
Bandwidth at 0dB = 99.5
Filter max length = 30000
Anti-aliasing = 100
Phase = 66

AUDIO VOLUME:
Max allowed volume: 72.6886
Replay Gain: None
SW volume control: ON

LIBRARY SETTINGS:
Sync list: 0 folders
Library database path: C:\Users\andre\AppData\Local\Audirvana\AudirvanaPlus\AudirvanaPlusDatabaseV2.sqlite

ACTIVE STREAMING SERVICES
TIDAL: Connected as HIFI

=================== AUDIO DEVICE ========================

Max. memory for audio buffers: 256MB

Local Audio Engine:WASAPI

Preferred device:
Line 1/2 (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R)
Model UID:Line 1/2 (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R)
UID:\?\SWD#MMDEVAPI#{0.0.0.00000000}.{0d6e8353-ab74-42b3-a97f-4ef90ac9f1f7}#{e6327cad-dcec-4949-ae8a-991e976a79d2}

Currently playing in Integer Mode:
Device: 2ch 32bits Integer, 8 bytes per frame 96kHz

Active Sample Rate: 96kHz

Bridge settings:
Sample rate limitation: none
Sample rate switching latency: none
Limit bitdepth to 24bit: OFF
Mute during sample rate change: OFF

Selected device:
Local audio device
Line 1/2 (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R) Manufacturer:
Model UID:Line 1/2 (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R) UID:\?\SWD#MMDEVAPI#{0.0.0.00000000}.{0d6e8353-ab74-42b3-a97f-4ef90ac9f1f7}#{e6327cad-dcec-4949-ae8a-991e976a79d2}

1 available sample rates up to 96000Hz
96000
Volume Control
Physical: No
Virtual: No
MQA capability
Auto-detect MQA devices: Yes
Not a MQA device, user set to not MQA
DSD capability: Unhandled
Device audio channels
Preferred stereo channels L:0 R:1
Channel bitmap: Ox3, layout:
Channel 0 mapped to 0
Channel 1 mapped to 1

Audio channels in use
Number of channels: 2
Use as stereo device only: Yes
Simple stereo device: No

1 output streams:
Number of active channels: 2, in 1 stream(s)
Channel #0 :Stream 0 channel 0
Channel #1 :Stream 0 channel 1
2 ch Integer PCM 16bit little endian 96kHz
2 ch Integer PCM 20bit little endian aligned high in 32bit chunk 96kHz
2 ch Integer PCM 24bit little endian aligned high in 32bit chunk 96kHz
2 ch Integer PCM 32bit little endian 96kHz

Local devices found : 7
Device #0: Alto-falantes (Realtek® Audio) Manufacturer: Model UID: Alto-falantes (Realtek® Audio) UID: \?\SWD#MMDEVAPI#{0.0.0.00000000}.{7de1433b-1aa5-4f55-9827-fdc1f2610547}#{e6327cad-dcec-4949-ae8a-991e976a79d2}
Device #1: Alto-falantes (Waves SoundGrid) Manufacturer: Model UID: Alto-falantes (Waves SoundGrid) UID: \?\SWD#MMDEVAPI#{0.0.0.00000000}.{84f6166b-e0aa-45b8-b0f4-1439a32873e4}#{e6327cad-dcec-4949-ae8a-991e976a79d2}
Device #2: Line 1/2 (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R) Manufacturer: Model UID: Line 1/2 (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R) UID: \?\SWD#MMDEVAPI#{0.0.0.00000000}.{0d6e8353-ab74-42b3-a97f-4ef90ac9f1f7}#{e6327cad-dcec-4949-ae8a-991e976a79d2}
Device #3: Line 3/4 (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R) Manufacturer: Model UID: Line 3/4 (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R) UID: \?\SWD#MMDEVAPI#{0.0.0.00000000}.{8424f285-e066-4c28-b282-972438963d43}#{e6327cad-dcec-4949-ae8a-991e976a79d2}
Device #4: Line 5/6 (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R) Manufacturer: Model UID: Line 5/6 (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R) UID: \?\SWD#MMDEVAPI#{0.0.0.00000000}.{26ebff4d-91a7-4c61-8a8d-bcfbb6834cd9}#{e6327cad-dcec-4949-ae8a-991e976a79d2}
Device #5: S/PDIF (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R) Manufacturer: Model UID: S/PDIF (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R) UID: \?\SWD#MMDEVAPI#{0.0.0.00000000}.{b49bd8b4-2d7f-43f8-9cad-a5684ed31520}#{e6327cad-dcec-4949-ae8a-991e976a79d2}
Device #6: Alto-falantes (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R) Manufacturer: Model UID: Alto-falantes (2- M-Audio Fast Track Ultra 8R) UID: \?\SWD#MMDEVAPI#{0.0.0.00000000}.{030abca2-5e77-444a-9afd-b5952a3aa0b3}#{e6327cad-dcec-4949-ae8a-991e976a79d2}

UPnP devices found : 0

Any help is appreciated.

Hello @andrecau,

Can you disable upsampling in the audio output settings?

I got the same problem. It occured after the last updates from Microsoft for Windows 10. So I uninstalled them. Now Audirvana and Tidal work fine

Can you give us the KB number you uninstalled?

It seems to be KB5001649

And also KB5001567…

The last updates it works fine with is KB5000802

How are you streaming? From your computer via USB?